Ad van Iersel is de vierde generatie aan het hoofd van Van Iersel bv. Hij nam in 1997 het roer over van zijn vader. “Dit jaar bestaan we 120 jaar. Het is mijn taak om de continuïteit te waarborgen voor de volgende generatie, want inmiddels heeft ook mijn zoon voorzichtig de eerste stappen in ons bedrijf gezet. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te doen. Ik kan vertrouwen op een sterk team van mensen die ieder op hun eigen niveau meebouwen aan onze organisatie. Maar dat was wel een van de belangrijkste lessen die ik te leren had, toen ik op de stoel van mijn vader kwam te zitten.

Ik startte na de MTS met meewerken in de productie en rondde daarnaast nog HTS Bedrijfskunde af. Amper twee jaar later moest ik de taken van mijn vader overnemen. Ik ontdekte al snel dat ik niet alles alleen kon overzien. Ik heb op alle afdelingen meegedraaid en kwam erachter dat de mensen zelf heel goed weten wat er te doen is. Vaak beter dan ikzelf. Om een bedrijf te leiden en uit te bouwen, moet je zelf uit te operatie stappen en de professionals op de vloer laten doen waar ze goed in zijn. Dat ging me echter nog niet zo gemakkelijk af. Eigenlijk heb ik pas echt mijn rol leren pakken toen ik de Master in Business Learning (MBL) volgde.

‘Niet-lullen-maar-poetsen’-mentaliteit

In de tijd van mijn vader was het bedrijf veel hiërarchischer. Hij bepaalde de koers en hoe het werk uitgevoerd moest worden. Dat was niet per se verkeerd, maar de tijden zijn veranderd. Ik wil het liefst lekker puien maken, zonder gezeik. Helaas is dat een utopie. De markt is complexer geworden, wensen en eisen zijn toegenomen en vaak zelfs conflicterend. Iedereen wil alles op maat en zoekt het randje van de mogelijkheden op. Dat maakt lekker in ‘de flow’ werken nog niet zo eenvoudig. Je hebt een ‘niet-lullen-maar-poetsen’-mentaliteit nodig.

Gezamenlijk doel

Gelukkig hebben wij een goed ingewerkt en op elkaar ingespeeld team. Bovendien werken we samen met veel vaste partners die op dezelfde manier werken en denken. Mijn toegevoegde waarde is de juiste mensen op de juiste plek zetten. Door hen autonomie te geven, ervaren ze eigenaarschap en nemen vanuit hun rol verantwoordelijkheid. Tegenwoordig zijn we zodoende een veel plattere organisatie. We hebben een gezamenlijk doel: mooie projecten realiseren en samen fijn werken aan een toekomstbestendig bedrijf.

"Je kunt niet bezig zijn met het strategisch uitbouwen van het bedrijf als je opgeslokt wordt door de dagelijkse operatie. Door meer uit handen te geven, kon ik me focussen op de continuïteit van de organisatie. De Lean & Learn aanpak heeft daarbij enorm geholpen. Die heeft gezorgd voor stabiliteit in het dagelijks proces."

- Ad van Iersel

Loslaten om te groeien

In de afgelopen jaren zijn we gegroeid van 40 naar 90 collega’s die over drie verschillende divisies werken met ieder hun eigen focus: aluminium geveltechniek, stalen ramen & deuren en service & onderhoud. Dat is niet vanzelf gegaan. Het belangrijkste inzicht dat ik uit de MBL meenam, is dat ik als directeur moest loslaten. Je kunt niet bezig zijn met het strategisch uitbouwen van het bedrijf als je opgeslokt wordt door de dagelijkse operatie. Door meer uit handen te geven en mensen aan te nemen die taken van mij over konden nemen, kon ik me focussen op de continuïteit van de organisatie. De Lean & Learn aanpak heeft daarbij enorm geholpen. Die heeft gezorgd voor stabiliteit in het dagelijks proces. Collega’s zijn zelf in staat om hun werk te organiseren en te leren. Ik hoef zelfs niet te bewaken dat deze manier van werken, geborgd blijft terwijl we groeien. Als Hoofd Bedrijfsbureau heeft Marieke Vissers ook de MBL gevolgd en zij fungeert als een soort vliegwiel.

Familie

Een van onze krachten is dat we een familiebedrijf zijn. En dat heeft niet alleen met de naam van de directeur te maken. Veel collega’s werken hier al langer dan 25 jaar. Dat is onze ‘familie’. Je deelt daarmee een onbewuste waarde; we weten dat we elkaar nodig hebben. Samen zijn we sterker en dat maakt ons bedrijf. Eind vorig jaar verhuisden we vanuit ons ‘ouderlijk huis’ in Made naar een gloednieuw pand op een prachtige zichtlocatie in Breda. 

Strategische stap

De nieuwe locatie was een belangrijke strategische stap. Voorheen waren de verschillende onderdelen van ons bedrijf verdeeld over drie panden. Nu zitten we allemaal samen. Dat maakt samenwerken nog makkelijker waardoor we nog meer één team zijn. Bovendien hebben we de benodigde ruimte kunnen terugbrengen van ruim drie hectare, naar slechts één hectare. Dat is mogelijk doordat we onze processen, productievloer en het magazijn op basis van de Lean & Learn aanpak hebben ingericht. En dat we nu zichtbaarder zijn, draagt natuurlijk ook bij aan onze groeiambities.

Vertrouwen

Als ik nu op mijn directeursstoel zit, ben ik meer dan tevreden. Ik doe iedere dag wat ik het allerleukste vind om te doen. Ondanks alle uitdagingen waarmee we in de bouw te maken hebben, staan we waar we nu zijn. Met ruim 90 mensen werken we in een goede sfeer aan prachtige projecten. Ik heb tijd en ruimte om me op de ontwikkelingen in de markt te focussen. Ik heb het vertrouwen dat we de kansen die ik zie kunnen verzilveren en dat we uitdagingen die we tegenkomen het hoofd kunnen bieden. Thuis aan de keuken spraken we eigenlijk nooit over de zaak. Toch werd het langzaam tijd om te bespreken hoe het gaat als ik over een jaar of toen, vijftien, wil stoppen. Het maakt me dan ook hartstikke trots dat mijn zoon dat vertrouwen ook heeft en gelijk zei dat graag in wilde stappen.”

Van Iersel bv bestaat uit Van Iersel Aluminium Geveltechniek, Stalen ramenfabriek Van Iersel en Fenestro Gevelbeheer. Het bedrijf is specialist in de productie van hoogwaardig geïsoleerde aluminium en stalen kozijnen, vliesgevels en gevelelementen. Het vakmanschap in staalbewerking vindt zijn oorsprong in 1903. Inmiddels mag Van Iersel zich dan ook Hofleverancier noemen. Zij werken samen met architecten, aannemers, verengingen van eigenaren, woningcorporaties en andere organisaties in het publieke domein.

Lees ook: Hoe krijg je nieuwe medewerkers in de verbetermodus? >>