Dit artikel is geschreven door Ton Verheijen en verscheen in Installatie nr. 7, november 2020. Losse nummers zijn verkrijgbaar via installatie.nl/shop.

Veel installatiebedrijven worden klassiek geleid en gaan er prat op een ‘platte organisatie met korte lijnen’ te hebben. In de praktijk betekent dit: de alwetende directeur zegt wat er moet gebeuren en de medewerkers doen wat er gevraagd wordt. Modern werkgeverschap vraagt echter meer in de veranderende bouwketen, waarin installateurs steeds vaker de regie hebben. Wat is modern leiderschap? Hoe word je een lerende organisatie? Welke mensen passen daarbij?

Het moet anders. Maar hoe? Trainer-consultant Jan-Dirk van de Laar van LearningWaves ziet veel dga’s in de bouw en techniek die op dit punt zijn aangekomen. Van de Laar: "Ze voelen haarfijn aan dat ze het niet meer gaan redden op de oude manier en dat ze de kracht van de werkvloer beter moeten benutten. Maar hoe pakken ze dat aan? Hoe kunnen ze medewerkers meer betrekken in de strategische keuzes en toch de regie houden? Van die vraag liggen ze wakker.”

"Nieuwe generatie vaak hoger opgeleid dan dga"

Projectleider leidt project

Vroeger had de directeur alle kennis in huis. Hij kon de lijnen uitzetten en de lakens uitdelen. Maar zijn rol is veranderd. En de bouwketen is veranderd. Het werk- en denkniveau schuift op van mbo naar hbo. De nieuwe generatie is vaak hoger opgeleid dan de dga, wil meedenken en zichzelf ontwikkelen en is zomaar weer vertrokken als het niet bevalt. Van de Laar: “Top-down werkt niet langer meer. Zeker in grotere organisaties is de rol van de dga de richting aangeven en teams verantwoordelijkheid geven.”

Veranderen is een grote uitdaging. Hoe maak je de switch? In de trainingen van LearningWaves worden individuen en teams eerst bewust gemaakt van hun ongemakken. “We vragen waar ze pijn van in de buik hebben”, aldus Van de Laar. “Misschien moeten ze teveel brandjes blussen. Misschien staan hun marges onder druk. Mogelijk zijn ze teleurgesteld in bepaalde medewerkers, of gefrustreerd omdat ze de technische ontwikkelingen niet meer kunnen bijhouden.” Als duidelijk is waar de pijn zit, laat Van de Laar hen ervaren hoe ze anders naar zichzelf en naar hun organisatie kunnen kijken, hoe ze de teams beter kunnen laten samenwerken en meer zelf kunnen laten sturen, hoe ze verantwoordelijkheden kunnen overdragen en medewerkers zelf laten bepalen hoe ze de klus aanpakken. Van de Laar: “Kennis en ervaring van de werkvloer écht benutten, daar gaat het om. Laat de projectleider zijn project leiden. Je hebt hem toch zelf aangenomen? Vertrouw dan ook op zijn expertise.”

Lees het hele artikel in de pdf.